BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Τονώστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

Με τα καλά τους λόγια οι γονείς τονώνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους κι ενισχύουν τον μεταξύ τους δεσμό.
29.05.2015

Όλοι απολαμβάνουν  τα κομπλιμέντα, όμως τα παιδιά έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να επιβεβαιώνονται καθημερινά από τους γονείς τους. Με τα καλά τους λόγια οι γονείς τονώνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους κι ενισχύουν τον μεταξύ τους δεσμό. Διαβάστε τι πρέπει να λέτε συχνά στα παιδιά σας για να τα φέρετε ακόμα πιο κοντά σας:

«Απολαμβάνω να σε βλέπω χαρούμενο/ η!»

Μην συγχαίρετε το παιδί μόνο όταν πετυχαίνει κάτι, αλλά επαινέστε κάθε προσπάθειά του, είτε πρόκειται για τις επιδόσεις του στο αγαπημένο του άθλημα, είτε για τον τρόπο που έπαιξε με τους φίλους του/ τις φίλες της στο δωμάτιό του. Είναι σημαντικό το παιδί να εμπεδώσει πως δεν αξίζει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως η προσπάθεια, γιατί χωρίς προσπάθεια τίποτα καλό δεν μπορεί να συμβεί.

«Είμαι πολύ χαρούμενος/ η που περάσαμε σήμερα χρόνο μαζί»

Αν δεν προσπαθήσετε να βρίσκεστε συστηματικά κοντά στα παιδιά μας, αναπόφευκτα θα τα χάσετε κάποια στιγμή. Όταν επιλέγουν να περνούν χρόνο μαζί σας κάντε τα να αισθανθούν όμορφα για αυτή τους την επιλογή.

«Μπράβο σου που τα κατάφερες μόνος/η σου»     

Κάθε φορά που το καταφέρνει να γίνει πιο ανεξάρτητο και ικανό, επαινέστε αυτήν του την  προσπάθεια, ακόμα κι αν τα αποτελέσματα δεν είναι άριστα.

«Συμπαθώ τους φίλους σου»

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς χάνουν όλο και περισσότερο την επιρροή είχαν πάνω τους. Όμως, ακόμα κι αν δεν το δείχνει, το παιδί έχει πάντα ανάγκη την έγκρισή σας, για αυτό όταν γνωρίσετεφίλους/ ες του/ της που εγκρίνετε, μη διστάσετε να του πείτε. Μην ξεχνάτε πως όταν μεταχειρίζεστε τον σωστό τρόπο (όχι επιθετικό), το παιδί ανταποκρίνεται θετικά.

«Είσαι πολύ όμορφος/η»

Εκτός από μία ισορροπημένη ψυχοσύνθεση, το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας είναι να αποδεκτούν και να αγαπήσουν το σώμα τους. Επαινώντας ένα χαρακτηριστικό που το παιδί δεν μπορεί να αλλάξει, π.χ. το χρώμα των ματιών του ή τον σωματότυπό του, στέλνετε στο παιδί το μήνυμα πως η ομορφιά είναι κάτι που είτε έχεις, είτε όχι. Αντίθετα, συγχαρείτε το παιδί για το ωραίο του χτένισμα, για τη φυσική του κατάσταση, για τον τρόπο που συνδυάζει μόνο του τα ρούχα του και για το λαμπερό του χαμόγελο,για πράγματα, δηλαδή, που μπορεί να ελέγξει και αν χρειαστεί να αλλάξει.

«Σε ευχαριστώ για την καλή συμπεριφορά σου»

Αργά ή γρήγορα όλοι πρέπει να κάνουμε πράγματα που δεν μας είναι ευχάριστα. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να καταλάβει πως η συμπεριφορά έχει σημασία, ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε μία δυσάρεστη κατάσταση.

  «Με εμπνέεις»

Υπάρχουν φορές που τα παιδιά νιώθουν ότι δεν είναι τόσο σπουδαία όσο εσείς. Καλό είναι να τους υπενθυμίζετε συχνά πως η παρουσία τους στη ζωή σας την κάνει μοναδική και πως αποτελούν έμπνευση για ό,τι καλό πετυχαίνετε.

«Είσαι πολύ καλός αδελφός / καλή αδελφή»

Συχνά οι σχέσεις των αδελφών γίνονται ανταγωνιστικές, για αυτό μην επεμβαίνετε απλώς για να διαλύσετε τον καυγά, αλλά όταν βλέπετε τα παιδιά σας να κάνουν προσπάθειες για να τα ξαναβρούν, επαινέστε τα γι’αυτό. Ακολουθήστε την ίδια τακτική και στις περιπτώσεις εκείνες που παρατηρείτε πως τα ίδια τα παιδιά προσπαθούν να λύσουν μόνα τους κάποια διαφωνία ή να αποφύγουν έναν καυγά.

 

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο  Familyshare .

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ