BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Τι είναι οι Γλυκοζινολικές ενώσεις και σε τι μας κάνουν καλό;

Οι ενώσεις Γλυκοζινολικών είναι ενώσεις που περιέχουν θείο και μπορούμε να τα βρούμε σε σταυρανθή λαχανικά. Δίνουν στα λαχανικά αυτά, την χαρακτηριστική πικρή γεύση και το πικάντικο άρωμα που ίσως σας αρέσει.
15.10.2014

Οι ενώσεις Γλυκοζινολικών είναι ενώσεις που περιέχουν θείο και μπορούμε να τα βρούμε σε σταυρανθή λαχανικά. Δίνουν στα λαχανικά αυτά, την χαρακτηριστική πικρή γεύση και το πικάντικο άρωμα που ίσως σας αρέσει.

Εάν όμως δεν τρώτε φαγητά όπως μπρόκολο, τα Λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Αυτές οι ενώσεις μας κάνουν τόσο καλό λόγω του ότι όταν υπάρξει διάσπαση των ενώσεων, έχουμε ενεργά χημικά στοιχεία που ονομάζονται ινδόλες, νιτρίλια, θειοκυανικά, και ισοθειοκυανικά.

Σε επιδημιολογικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, φαίνεται πως η διατροφή που είναι υψηλή σε σταυρανθή λαχανικά, παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου.

Αλλά είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν και επιπλέον διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν, όπως επίσης και του συνολικού τρόπου ζωής, καθώς οι άνθρωποι που τρώνε αυτά τα λαχανικά φαίνεται πως τηρούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε γενικές γραμμές.

Οι Γλυκοζινολικές ενώσεις βρίσκονται σε μια μεγάλη γκάμα λαχανικών που είναι πράσινα και φυλλώδη. Μερικά από αυτά είναι:

Το μπρόκολο

Το λάχανο

Τα λαχανάκια Βρυξελλών

Το κουνουπίδι

Το λάχανο

Το κινέζικο λάχανο

Τα ραπανάκια

Εάν δεν πιστεύετε πως είστε θαυμαστής αυτής της οικογένειας λαχανικών, θα πρέπει να βρείτε συνταγές που να ταιριάζουν στις γεύσεις που έχετε συνηθίσει γιατί πραγματικά οι ευεργετικές ιδιότητες των λαχανικών αυτών είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό μας.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από: nutrition.about.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ