BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Τα 5 διατροφικά λάθη που ματαιώνουν την προσπάθεια

Τα διατροφικά λάθη που δεν αφήνουν τους αθλητές να πετύχουν τους στόχους τους.
20.05.2015

Η σκληρή προπόνηση που δεν συνοδεύεται από τα επιθυμητά αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτική και δυστυχώς, συμβαίνει συχνά κυρίως, λόγω των διατροφικών συνηθειών που έχουμε. Μπορεί κανείς να ακολουθεί το καλύτερο πρόγραμμα  γυμναστικής που υπάρχει, αν όμως δεν τρέφεται σωστά για να έχει αντοχές ο οργανισμός του, δεν θα μπορεί να πετύχει την απώλεια λίπους ή την απόκτηση μυϊκού όγκου που επιθυμεί. Διαβάστε ποια είναι τα διατροφικά εκείνα λάθη που δεν αφήνουν τους αθλητές να πετύχουν τους στόχους τους:

Λάθος 1: Δεν τρώτε αρκετά

Δεν γίνεται πίνοντας απλώς ένα πρωτεϊνούχο ρόφημα ή λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής μετά τη γυμναστική να περιμένετε αποτελέσματα στην όψη του σώματός σας. Για την ακρίβεια, το σώμα σας, μη λαμβάνοντας τις θερμίδες που χρειάζεται μέσω της τροφής για να υποστηρίξει τις λειτουργίες του, αρχίζει και καίει τους μυς για να παράξει ενέργεια. Αν στόχος σας είναι να αποκτήσετε μυϊκό όγκο και δεν το πετυχαίνετε, ενδέχεται να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας ημερησίως.

Λάθος 2:Τρώτε περισσότερο από όσο πρέπει

Μπορεί να είναι αυτονόητο πως όσο περισσότερο τρώει κανείς τόσο περισσότερο παχαίνει, όμως συμβαίνει και κάτι άλλο. Η κατανάλωση ενός γεύματος  πολλών θερμίδων και λιπαρών πριν την άσκηση, προκαλεί την αλλαγή ροής του αίματος, καθώς αντί να κατευθυνθεί προς τους μυς, κατευθύνεται προς το γαστρικό σύστημα, προκαλώντας κράμπες στο στομάχι, διάρροια ή ναυτία κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για να το αποφύγετε, λάβετε υπόψη σας το ακόλουθο χροονοδιάγραμμα διατροφής, ανάλογα με τον χρόνο που έχετε διαθέσιμο για να φάτε κάτι πριν γυμναστείτε:

3 ώρες πριν – κανονικό γεύμα

2 ώρες πριν – μικρό γεύμα, ένα σάντουιτς

1 ώρα πριν – σνακ, όπως ένα μικρό μπολ με δημητριακά, γιαούρτι ή ένα μικρό smoothie

Λάθος 3: Γυμνάζεστε με άδειο στομάχι

Όταν γυμνάζεστε με άδειο στομάχι δεν έχετε αρκετή ενέργεια για να σηκώσετε πολλά βάρη, να κάνετε όσες επαναλήψεις χρειάζονται ή να τρέξετε γρήγορα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της άσκησης. Μάλιστα το σώμα θα ανακαστεί, για να έχει την ενέργεια να ανταποκριθεί στις ασκήσεις, να κάψει τόσο λίπος, όσο και μυς, επηρεάζοντας έτσι τη σύνθεση του οργανισμού. Ακόμα κι αν ο στόχος σας είναι να κάψετε λίπος, πρέπει να τρώτε πριν τη γυμναστική για να έχετε τη δύναμη να δουλέψετε για τον σκοπό σας.

Λάθος 4: Δεν τρώτε μετά τη γυμναστική

Μία σκληρή προπόνηση εξαντλήει τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού. Μετά τη γυμναστική πρέπει να τρώτε για να αποκαταστήσει τις απώλειες το σώμα και για να αναπτυχθούν οι μύες. Μία ώρα μετά την άσκηση, όταν οι μύες σας αποκαθιστούν τα αποθέματα γλυκόζης και προωθούν την πρωτεϊνοσύνθεση, είναι η ιδανική ώρα για να φάτε. Αν δεν το κάνετε εκείνο το χρονικό διάστημα, χάνετε την ευκαιρία να αποκαταστήσετε τα αποθέματα γλυκόζης και τους ιστούς των μυών. Σχεδιάστεναπροσλαμβάνετεπερίπου 20 γραμμάριαπρωτεΐνηςκαιπερίπου 40-80 γραμμ. Υδατανθράκων. Η επιπλέον κατανάλωση πρωτεΐνης δεν συνεπάγεται περισσότερους ή μεγαλύτερους μυς, καθώς το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί διά μιας περισσότερα από 20 γραμμ.

Λάθος 5: Η πρόσληψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων είναι ελλιπής

Σε έρευνες που έχουν γίνει έχει φανεί πολύ συχνά η έλλειψη βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων στον οργανισμό αθλητών. Οι ίδιοι δήλωναν πως αισθάνονταν μια χαρά, όμως η έλλειψη αυτή μπορεί να δημιουργεί υπόγεια προβλήματα που μειώνουν τις σωματικές επιδόσεις και την ανάρρωση του σώματος.

Πιο συχνά παρατηρείται έλλειψη βιταμίνης D, μαγνησίου, ασβαστίου και ψευδάργυρου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, τη διαταραγμένη εγκεφαλική λειτουργία και του συντονισμού, λιγότερους δυνατούς μυς και καρδιακές συσπάσεις, μειωμένη δύναμη και αντοχή και αυξημένη πιθανότητα να υποφέρει κανείς από μυϊκές κράμπες.

 

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο stack.com.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ