BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Πραγματικά τα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών  

Στο συμπέρασμα ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία κατέληξαν, μετά από συνεργασία και εξέταση των επιστημονικών ερευνών...
04.12.2014

Στο συμπέρασμα ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία κατέληξαν, μετά από συνεργασία και εξέταση των επιστημονικών ερευνών, παγκοσμίου κύρους ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (International Sweeteners Association – ISA).

Η δήλωση συναίνεσης των Sigrid Gibson, Καθ. Adam Drewnowski, Καθ. James Hill, Καθ. Eeva Widstrom, Καθ. Hely Tuorila and Καθ. Anne Raben, καταγράφει τον ευεργετικό ρόλο που τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να διαδραματίσουν στις επιλογές που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν αυξάνουν την όρεξη και δεν έχουν αισθητή επίδραση στο αίσθημα του κορεσμού, ενώ στην πράξη και υπό ρεαλιστικές συνθήκες, μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια βάρους όταν χρησιμοποιούνται ως μέρος ενός συμπεριφοριστικού προγράμματος απώλειας βάρους.

 «Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων των επιμέρους κλάδων υπάρχει η συναίνεση ότι ναι, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν πράγματι αποτέλεσμα», δήλωσε ο Καθ. Adam Drewnowski και συμπλήρωσε: «Όλες οι έρευνες και οι έλεγχοι των διεθνών οργανισμών σχετικά με τοξικολογικά θέματα και θέματα ασφαλείας, έχουν επανειλημμένα πιστοποιήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους». Από την πλευρά του ο Καθ. James Hill, τόνισε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, σύμφωνα με έναν εντυπωσιακό αριθμό μελετών.

Η δήλωση συναίνεσης ταυτόχρονα με τις μελέτες εξετάζει και προηγούμενες αντιλήψεις και την παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Καταλήγει δε στην άποψη ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα σε υγιή άτομα και σε άτομα με διαβήτη, με θετικές επιπτώσεις στην υγιεινή του στόματος και των δοντιών όταν χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα, ποτά, οδοντόκρεμες και φάρμακα, εφόσον και τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχουν δεν προκαλούν τερηδόνα και διάβρωση.

Προσφέροντας γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, οι εναλλακτικές διατροφικές επιλογές που περιέχουν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά σε μια υγιεινή διατροφή ελεγχόμενων θερμίδων, ενώ ταυτόχρονα είναι ηπιότερες και για τα δόντια.

Οι εμπειρογνώμονες υπενθυμίζουν στους επαγγελματίες υγείας και στο γενικό πληθυσμό, την έγκριση της χρήσης των ολγοθερμιδικών γλυκαντικών από ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η δήλωση δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του Nutrition Bulletin, ενός έγκυρου ερευνητικού περιοδικού, το οποίο δημοσιεύει ειδήσεις και επιστημονικές αξιολογήσεις.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ