BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Παρουσιάστηκε νέα 5ετής μελέτη για τη μεσογειακή διατροφή

«Μεσογειακή Διατροφή: Τα οφέλη, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον», αλλά και ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην καθημερινότητα μας
06.05.2015

«Μεσογειακή Διατροφή: Τα οφέλη, το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον», αλλά και ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στην καθημερινότητα μας ήταν το θέμα της μελέτης που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία Amway Hellas στην πρώτη επίσημη παρουσίαση στην ελληνική αγορά της σειράς συμπληρωμάτων διατροφής Nutrilite.

 Μετά την παρουσίαση της μελέτης η καθ. Μ. Σκουρολιάκου η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια της μελέτης μεταξύ άλλων τόνισε «η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε τροφές φυτικής προέλευσης και κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει: υψηλή ποσότητα και συχνότητα: λαχανικών (ως σαλάτα ή μαγειρεμένη τροφή) και φρούτων, υψηλή ποσότητα και συχνότητα: δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων, τακτική χρήση (ως βασική πηγή λίπους) ελαιόλαδου, μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών, χαμηλή πρόσληψη: γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, γλυκών, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ιδιαίτερα κρασί) (για κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους, κυρίως στη διάρκεια οικογενειακών γευμάτων). Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ασπίδα στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου δηλαδή του αθροίσματος των παραγόντων κινδύνου μεταβολικής αιτιολογίας για καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Βασικές ψηφίδες αυτού του παζλ είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης Μία σειρά μελετών δείχνει ότι μία χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου, τροποποιημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή υπήρξε αποτελεσματική στη διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου. Η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής από ενήλικες και παιδιά στις μεσογειακές χώρες έχει αναφερθεί ότι είναι χαμηλή έως μέση και επηρεάζεται από κοινωνικοοικονομικούς, γονεϊκούς παράγοντες και παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν τροποποιημένα τρόφιμα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών ή άλλων ουσιών (π.χ. ένζυμα, φυσικά έλαια) με θρεπτική ή φυσιολογική επίδραση, των οποίων ο σκοπός είναι να συμπληρώνει την κανονική διατροφή. Αποκαθιστούν τις διατροφικές ελλείψεις ή διατηρούν την επαρκή πρόσληψη κάποιων θρεπτικών συστατικών μειώνουν τον κίνδυνο παθήσεων που δεν σχετίζονται με έλλειψη θρεπτικών συστατικών [“non-deficiency”] (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακή νόσος) με στόχο την προώθηση της καλής υγείας (π.χ. συμπτώματα στρες). Θα πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι ο στόχος μας είναι: η Υγιεινή διατροφή. Προτεραιότητα μας ο εντοπισμός των κατάλληλων πηγών υγιεινής διατροφής και η κατανόηση της ωφέλειας τους. Και φυσικά να μην μείνουμε στην κατανόηση αλλά να τα συμπεριλάβουμε στη ζωή μας! Το μυστικό της επιτυχίας είναι απλά να ξεκινήσουμε !»

 Στη «Μελέτη των Επτά Χωρών» αναφέρθηκε κατά την τοποθέτηση της η Άρτεμις Σιμοπούλου M.D, Πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (The Center for Genetics, Nutrition and Health) – Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «Η έρευνα επικεντρώθηκε στη διατροφή και στη πιθανή σύνδεσή της με τη στεφανιαία νόσο. Η επί 5 χρόνια μελέτη έδειξε ότι οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Ελλάδα, στην Ιαπωνία και στην Ιταλία είναι σε χαμηλότερα επίπεδα συγκρινόμενα με άλλες χώρες. Η Μελέτη των Επτά Χωρών σχεδιάστηκε για ναδιερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις αναφορικά με την ύπαρξη των λιπαρών οξέων στη διατροφή. Μετά από 5 –15 έτη παρακολούθησης, το ποσοστό θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο στη νότια Ευρώπη ήταν 2 έως 3 φορές χαμηλότερο σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, στην περιοχή της Κρήτης, ήταν πολύ χαμηλότερη συγκρινόμενη με τις άλλες εννέα περιοχές της Νότιας Ευρώπης. Αυτά τα ευρήματα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πληθυσμός της Κρήτης θεωρείται ότι έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στο Δυτικό κόσμο, αν και ο μέσος όρος της χοληστερίνης στον πληθυσμό της Κρήτης ήταν παραπλήσιος με τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου. Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία στη διατροφή της Κρήτης που προσδίδουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής; Σίγουρα δεν είναι τα χαμηλά ποσοστά της χοληστερίνης. Μία σειρά μελετών έγινε για να αξιολογηθεί η διατροφική σύνθεση της Κρητικής διατροφής αναφορικά με την παρουσία αντιοξειδωτικών, Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων».

Η Ioana Enache, Γενική Διευθύντρια Amway Hellas μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Amway προσφέρει στον καταναλωτή προϊόντα με την υποστήριξη ενός παγκόσμιου δικτύου μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, παραγωγής και αλυσίδας εφοδιασμού. Πάνω από 450 προϊόντα της Amway είναι στη διάθεση του Έλληνα καταναλωτή, που καλύπτουν ανάγκες στον τομέα της διατροφής, της ομορφιάς και του οικιακού καθαρισμού από την ίδρυσή της το 1996 και διαμέσου των 20,000 και πλέον Ιδιοκτητών Επιχείρησης Amway. Πάνω από 11 δισεκατομμύρια δισκία βιταμινών και μετάλλων και μαλακές κάψουλες πωλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι πωλήσεις της Amway το 2014, ύψους 10.8 δις. δολαρίων, προήλθαν από τα προϊόντα διατροφής, ομορφιάς και οικιακής φροντίδας. Τα προϊόντα διατροφής βρίσκονται στην κορυφή καθώς αποτελούν το 43% των πωλήσεων. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που λανσάρουμε στην Ελληνική αγορά τα συμπληρώματα διατροφής NUTRILITE και πιστεύουμε ότι με αυτό το νέο λανσάρισμα οι πωλήσεις της Amway Hellas θα αυξηθούν κατακόρυφα.

 Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τρεις διακεκριμένους επιστήμονες: την καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κλινική φαρμακοποιό Μαρία Σκουρολιάκου, την Άρτεμις Σιμοπούλου M.D, Πρόεδρο του Κέντρου Γενετικής, Διατροφής και Υγείας (The Center for Genetics, Nutrition and Health) – Ουάσιγκτον, ΗΠΑ και τον Dr. Sam Rehnborg, πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας Nutrilite (Nutrilite Health Institute) που θα μας μιλήσουν για τη μεσογειακή διατροφή, τις διατροφικές ανάγκες μας αλλά και το ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής στο καθημερινό μας διαιτολόγιο μέσα από το επιστημονικό έργο και την εμπειρία τους».

 Ο Dr Sam Rehnborg πρόεδρος του Ινστιτούτου Υγείας Nutrilite αναφερόμενος στα συμπληρώματα διατροφής επεσήμανε «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στην Ελλάδα με αφορμή το λανσάρισμα της Nutrilite και μάλιστα κατά τη διάρκεια της 80ης επετείου μας φέτος. Πιστεύουμε ακράδαντα στη φιλοσοφία της βέλτιστης υγείας και τη φιλοσοφία της Ελλάδας που οδηγεί τον κόσμο στην πρακτική εφαρμογή των αρχών της Μεσογειακής Διατροφής, του υγιεινού τρόπου ζωής και της άσκησης. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από το WHO (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) δείχνει ότι ο Δυτικός τρόπος ζωής και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την υγεία παιδιών στις ηλικίες 5 – 1 7 σε όλο τον κόσμο με την Ελλάδα να κατέχει τα πρωτίa. Με το λανσάρισμα της NUTRILITE στην Ελληνική αγορά και μέσω του δικτύου των συνεργατών μας (Ιδιοκτητών Επιχείρησης Amway) θέλουμε να γνωστοποιήσουμε σε όλους το μήνυμα μας για βέλτιστη υγεία».

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ