BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Πανελλήνια εκστρατεία του WWF Ελλάδας για την υγιεινή διατροφή

Με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε η νέα πανελλήνια εκστρατεία του WWF Ελλάς για τη βιώσιμη διατροφή «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης – Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο …
09.10.2017

Με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε η νέα πανελλήνια εκστρατεία του WWF Ελλάς για τη βιώσιμη διατροφή «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης – Μαγειρεύουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας!».

Στόχος της είναι ένα βιωματικό «ταξίδι» στον κόσμο μιας διατροφής που μπορεί να προστατέψει την υγεία μας, αλλά και τον πλανήτη.

«Προσπαθούμε να μπούμε στα κρυμμένα μυστικά της διατροφής και να δούμε πως συνδέεται με τον πλανήτη μας. Να δούμε πώς αυτά που επιλέγουμε να βάλουμε στο πιάτο μας έρχονται και ζητάνε πρώτες ύλες από τον πλανήτη, ώστε να δούμε τη σύνδεση διατροφής και περιβάλλοντος» δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» και της εκστρατείας «Υγιή Παιδιά – Υγιής Πλανήτης» του WWF Βίκυ Μπαρμπόκα.

Γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί και το ευρύτερο κοινό περιηγούνται στον κόσμο της διατροφής, σε μία κινητή έκθεση, αποτελούμενη από πέντε διαδραστικά περίπτερα – σταθμούς: το σουπερμάρκετ, τη λαϊκή αγορά, την ψαραγορά, το κρεοπωλείο και το σπίτι μας. Στους σταθμούς, παιδιά και ενήλικες ενημερώνονται και μέσα από το παιχνίδι βλέπουν απλές και εύκολες λύσεις, που βοηθούν στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από βιωματικές δράσεις, οι επισκέπτες της έκθεσης μαθαίνουν με ποιον τρόπο γίνεται η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, για τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλουσίων σε ζάχαρη και λίπη, καθώς και για τη σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού.

«Μαθαίνουν πώς προστατεύεται η υγεία μας και περιορίζονται ταυτόχρονα οι επιπτώσεις στο περιβάλλον» εξήγησε η κ. Μπαρμπόκα. «Με χαρά βλέπουμε ότι τα παιδιά είναι πολύ ευαισθητοποιημένα για το περιβάλλον. Μετά λύπης διαπιστώνουμε όμως ότι πολλά παιδιά, καθώς ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, δεν γνωρίζουν από που προέρχεται αυτό που τρώμε» σημείωσε. «Δεν ξέρουμε από προέρχεται η τροφή μας, δεν ξέρουμε ότι απαιτούνται πρώτες ύλες από τον πλανήτη, δεν ξέρουμε συχνά ή δεν συνειδητοποιούμε ότι πετώντας ένα τρόφιμο πετάμε κι αυτές τις πρώτες ύλες που έχει δώσει ο πλανήτης και έχουμε έναν πλανήτη. Τον χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε να εξοικονομήσουμε πόρους και να κάνουμε σωστή διαχείριση» τόνισε.

Τα ερωτήματα στα οποία δίνονται απαντήσεις είναι γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για την υγεία μας και το περιβάλλον, πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να ζήσουν σε έναν υγιή πλανήτη, πως μπορούμε να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι, κ.α. Το κλειδί της επιτυχίας είναι ο γονιός, σύμφωνα με το WWF που θέλει τους γονείς συμμάχους. Να δουν οι γονείς πως μέσα από φαντασία και επιμονή θα πείσουν τα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά, να αποκτήσουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Η εκστρατεία «Υγιή Παιδιά -Υγιής Πλανήτης» στη Θεσσαλονίκη συνδιοργανώνεται από το WWF – Ελλάδας και τον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Το WWF είχε κάποτε βάση και στη Θεσσαλονίκη, αλλά λόγω των καταστάσεων και των δράσεων πεδίου αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές. Επειδή είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τον δήμο, όταν είχαμε διοργανώσει στο παρελθόν το «Μενού για 5000″ και επειδή υπάρχει αυτό το πολύ δυναμικό δίκτυο εθελοντών στην πόλη, θελήσαμε να ξεκινήσουμε την περιοδεία από τη Θεσσαλονίκη για να εκπέμψουμε μαζί με τους Θεσσαλονικείς το δικό μας μήνυμα για μία πιο πράσινη διατροφή» τόνισε η κ. Μπαρμπόκα.

Η έκθεση μεταφέρεται σήμερα και αύριο στο δημαρχείο Θέρμης και στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» σε 20 πόλεις ανά τη χώρα, στο πλαίσιο της εκστρατείας με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ