BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Οι 5 πιο δημοφιλείς αντισυλληπτικές μέθοδοι

Με τόσες εναλλακτικές που προσφέρονται, η επιλογή της σωστής μεθόδου αντισύλληψης μπορεί να γίνει αγχωτική. Είναι απαραίτητο να προφυλλασσόμαστε από τα ΣΜΝ;
19.10.2015

Με τόσες εναλλακτικές που προσφέρονται, η επιλογή της σωστής μεθόδου αντισύλληψης μπορεί να γίνει αγχωτική. Είναι απαραίτητο να προφυλλασσόμαστε από τα ΣΜΝ; Πόσο σημαντικοί παράγοντες είναι η άνεση και το κόστος της εκάστοτε μεθόδου; Υπάρχουν αντενδείξεις; Μόνο η αποχή από το σεξ μπορεί να εγγυηθεί 100% προστασία, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι τρόποι που πλησιάζουν το ποσοστό αυτό. Ακολουθούν οι πέντε πιο δημοφιλείς μέθοδοι αντισύλληψης, να θυμάστε όμως πως καθεμία από μας είναι ξεχωριστή όπως και οι ανάγκες της, για αυτό είναι καλό να συζητάμε πάντα με τον γυναικολόγο μας κάθε απορία που μπορεί να έχουμε.

1) Υπολογισμός γόνιμων ημερών

Με αυτήν τη μέθοδο αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών της γυναίκας. Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να είναι αποτελεσματική η μέθοδος αυτή είναι να παρακολουθείτε τις αλλαγές που συνοδεύουν τον έμμηνο κύκλο και τη θερμοκρασία του σώματος. Για την αποφυγή δυσάρεστων αποτελεσμάτων, προτίνεται η εκπαίδευση και καθοδήγηση από επαγγελματία της υγείας.

Υπέρ: Δεν χρησιμοποιούνται συσκευές, ούτε καταναλώνονται φάρμακα. Ανέξοδη μέθοδος.

Κατά: Περιορίζει την εκδήλωση της λίμπιντο, ενώ το 25% όσων καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή μένουν έγκυες.

2) Σπερματοκτόνα

Τα σπερματοκτόνα εμπεριέχουν χημικές ουσίες που σκοτώνουν το σπέρμα. Διατίθενται σε μορφή αφρού, τζελ, κρέμας ή μικροφίλμ που τοποθετείται στο εσωτερικό του κόλπου πριν τη σεξουαλική πράξη. Ορισμένοι τύποι σπερματοκτόνων πρέπει να εφαρμοστούν 30 λεπτά πριν την σεξουαλική επαφή. Η τακτική εφαρμογή των σπερματοκτόνων μπορεί να προκαλέσει τον ερεθισμό των ιστών, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης των ΣΜΝ. Ενδείκνυται η χρήση τους σε συνδυασμό με άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους.

Υπέρ: Εύχρηστα και οικονομικά.

Κατά: Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για μετάδοση των ΣΜΝ και το 29% των χρηστριών μένουν έγκυες.

3) Αντισυλληπτικά χάπια

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αλλά όλα περιέχουν δύο ορμόνες: οιστρογόνο και προγεστερόνη. Το χάπι είναι παραπάνω από 99% αποτελεσματικό αν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας το χάπι, 100 γυναίκες για ένα χρόνο, λιγότερο από μία θα μείνει έγκυος. Το χάπι λειτουργεί εμποδίζοντας την ωορρηξία και αλλάζοντας τη σύσταση της βλέννης του τραχήλου. Με την αλλαγή της σύστασης της βλέννης το σπέρμα δεν μπορεί να εισχωρήσει στον τράχηλο και να εισέλθει στη μήτρα. Το χάπι πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά την ίδια ώρα χωρίς διακοπή για 21 ημέρες μέχρι να τελειώσει το κουτί. Κατόπιν κάνουμε διακοπή για 7 ημέρες στις οποίες θα δούμε μια ´ψευτοπερίοδο´.

Υπέρ: Δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή και μειώνουν τον πόνο της περιόδου. Προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας και από το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Μειώνουν τον κίνδυνο από τα ινομυώματα της μήτρας και τις κύστες των ωοθηκών.

Κατά: Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως πονοκέφαλος, μικρή αύξηση ή μείωση βάρους, τάση στους μαστούς, αλλαγή διάθεσης, ναυτία και μικρή αιμόρροια ενδιάμεσα στις περιόδους συνήθως εξαλείφονται μετά μερικούς μήνες. Συνιστάται τακτικός έλεγχος. Άλλα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη δραστικότητά του.

4) Διάφραγμα

Το διάφραγμα είναι ένας λαστιχένιος θόλος που τοποθετείται στον τράχηλο της μήτρας πριν τη σεξουαλική επαφή. Χρησιμοποιείται παράλληλα με τα σπερματοκτόνα. Η αποτελεσματικότητά του συγκρίνεται με εκείνη του προφυλακτικού- το 16% των χρηστριών μένουν έγκυες, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που δεν χρησιμοποιούν τη συσκευή σωστά κάθε φορά.

Υπέρ: Οικονομικό και με διάρκεια ζωής που φτάνει και τα δύο χρόνια.

Κατά: Πρέπει να τοποθετηθεί απί γυναικολόγο και δεν προσφέρει προστασία από τα ΣΜΝ. Απαγορεύεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, λόγω αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση του συνδρόμου του τοξικού σοκ.

5) Προφυλακτικό

Το προφυλακτικό από λάτεξ είναι η κλασική μέθοδος αντισύλληψης. Αποτρέπει την είσοδο του σπέρματος στο γυναικείο σώμα, προστατεύοντας από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και από τα περισσότερα ΣΜΝ. Από τις γυναίκες που βασίζονται σε αυτήν την αντισυλληπτική μέθοδο, το 15% μένουν έγκυες τον χρόνο.

Υπέρ: Διατίθεται σχεδόν παντού, προστατεύει από τα περισσότερα ΣΜΝ και είναι οικονομικό.

Κατά: Είναι αποτελεσματικό μόνο εφόσον χρησιμοποιείται σωστά και εγκαίρως. Δεν επαναχρησιμοποιείται.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο webmd.com .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ