BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Νεογέννητο και νέα μαμά

Η άφιξη του μωρού συνοδεύεται από μικρο- εκπλήξεις για τις νέες μαμάδες.
13.05.2015

Η άφιξη του μωρού, εκτός από χαρμόσυνο γεγονός, είναι και μία νέα πραγματικότητα που συνοδεύεται από το άγχος της νέας ευθύνης που καλούνται να αναλάβουν οι γονείς, αλλά και από μικρο- εκπλήξεις για τις νέες μαμάδες. Συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πολλές και σας τις παρουσιάζουμε στη συνέχεια του άρθρου:

Μπορεί να έχει παράξενη όψη τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα

Το κεφαλάκι του μπορεί να έχει παράξενο σχήμα μετά την προσπάθεια του βρέφους να βγει από τον τράχηλο κατά τη διάρκεια της γέννας ή να καλύπτεται το κορμάκι του από χνούδι, το οποίο υποχωρεί σύντομα. Το πρόσωπό του μπορεί να είναι ταλαιπωρημένο και τα μάτια του κλειστά τις περισσότερες ώρες. Σύντομα, όμως, θα γίνει αυτό το όμορφο μωρό που ονειρευόσασταν για μήνες.

Μην περιμένετε χαμόγελα πριν τις πρώτες 6 εβδομάδες

Μέχρι τότε, δουλεύετε για ένα πολύ απαιτητικό αφεντικό που έχει μόνο παράπονα! Για να αντέξετε την εξάντληση και τη συναισθηματική φόρτιση, έχετε υπόψη σας το εξής: οι κόποι σας δεν πάνε χαμένοι αυτές τις πρώτες μέρες του μωρού σας. Νιώθει άνετα με τους γονείς του, συνδέεται μαζί σας και νιώθει ασφαλές στην αγκαλιά σας.

Κάντε στεγνό μπάνιο στο μωρό σας μέχρι να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος

Αν μένει στεγνός, ο ομφάλιος λώρος αποκόβεται γρηγορότερα, συνήθως μέσα σε δύο εβδομάδες. Μέχρι τότε καθαρίστε το μωράκι σας με ένα βρεγμένο σφουγγάρι και αν βραχεί ο ομφάλιος λώρος, στεγνώστε τον ταμπονάροντάς τον με ένα απαλό πανάκι. Αν, όταν πέσει, υπάρξει μια ελαφριά αιμορραγία, μην ανησυχήσετε, καθώς είναι φυσιολογικό.

Το μαλακό σημείο στο κεφαλάκι του δεν πρέπει να σας τρομάζει

Πρόκειται για άνοιγμα στο κρανίο, που επιτρέπει στο βρέφος, κατά τη διάρκεια της γέννας να περάσει πιο εύκολα από τον τράχηλο. Δεν θα βλάψετε το μωρό αν αγγίζετε μαλακά το σημείο αυτό στο κεφαλάκι του αγκαλιάζοντάς το ή χτενίζοντάς το. Μπορεί να παρατηρήσετε πως το σημείο αυτό συχνά πάλλεται, πράγμα που οφείλεται στο γεγονός πως βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα αιμοφόρα αγγεία που καλύπτουν τον εγκέφαλο.

Θα σας ενημερώσει μόνο του όταν πεινάσει

Τα μωρά χρειάζονται τροφή κάθε 2 με 3 ώρες, αν όμως το θηλάζετε, είναι δύσκολο να υπολογίζετε κάθε φορά πόσο γάλα ήπιε. Ο καλύτερος δείκτης υπολογισμού κατά τις πρώτες μέρες είναι το βάρος του μωρού, το οποίο ελέγχει ο παιδίατρος τακτικά. Οι πάνες του είναι ένας ακόμη βοηθός, παρότι τις πρώτες 5 μέρες της ζωής του δεν θα υπάρχει κάποιο σταθερό σημείο, τις επόμενες, θα έχετε γύρω στις 5-6 βρεγμένες πάνες και τουλάχιστον 1-2 με κόπρανα.

Το κλάμα είναι ο τρόπος του βρέφους να  επικοινωνήσει μαζί σας

Το διαπεραστικό του κλάμα θα σας ειδοποιεί κάθε φορά που πεινάει, κρυώνει, λερώνεται ή απλώς θέλει την αγκαλιά σας. Αυτές οι πρώιμες «συζητήσεις» θα είναι αρκετά αγχωτικές για εσάς, σταδιακά, όμως, θα μπορείτε να ξεχωρίσετε πότε το κλάμα του υποδηλώνει το αίσθημα πείνας ή κάτι άλλο.

Τα νεογέννητα κοιμούνται πολύ, αλλά όχι για μεγάλα διαστήματα

Οι πρώτοι 3 μήνες θα σας θέσουν εκτός προγράμματος, καθώς το μωρό χρειάζεται να τρώει κάθε 2-3 ώρες, με αποτέλεσμα να μην κοιμάστε όσο θα θέλατε. Σταδιακά, όμως, τα πράγματα θα βελτιώνονται, καθώς μετά την ηλικία των 3 μηνών, τα περισσότερα βρέφη κοιμούνται για 6-8 ώρες συνεχόμενα. Στο μεταξύ, προσπαθήστε να θέσετε ένα πρόγραμμα ημερήσιο και βραδινό για το μωρό σας: Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην το αφήνετε να κοιμάται για περισσότερο από 3 ώρες συνεχόμενα, δίχως να το ξυπνάτε για να φάει. Το βράδυ, αφήστε το να κοιμηθεί για όση ώρα θέλει, εφόσον έχει ανακτήσει το βάρος που έχασε κατά τη γέννα.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο parents.com .

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ