BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Κακοσμία του σώματος και τι σημαίνει

Είναι πιθανόν η κακοσμία να είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας σας ενημερώνει πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας.
25.05.2015

Όλοι κατά καιρούς μπορεί να εμφανίσουμε κακοσμία του σώματος ή του στόματος. Είναι άβολο, ωστόσο αντιμετωπίζεται εύκολα με ένα γρήγορο ντους ή με ένα καλο βούρτσισμα των δοντιών. Τι κάνετε, όμως, όταν η κακοσμία επιμένει ή αν προέρχεται από πιο ευαίσθητες περιοχές; Είναι πιθανόν η κακοσμία να είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας σας ενημερώνει πως κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας. Διαβάστε τις πιο πιθανές περιπτώσεις κακοσμίας και τι μπορεί να σημαίνουν:

 

1 Έντονη κακοσμία αποσύνθεσης

Ενδέχεται να έχετε ξεχάσει αντικείμενο όπως ένα ταμπόν στον κόλπο σας. Αν συμβαίνει πράγματι αυτό, τότε εντός 24-48 ωρών θα παρατηρήσετε μία έντονη κι ενοχλητική μυρωδιά που θαοφείλεται στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Άλλα συμπτώματα: Μπορεί να αισθάνεστε και πίεση στην περιοχή ή άβολα, για τις περισσότερες γυναίκες, όμως, η κακοσμία είναι το μόνο σύμπτωμα. Ακόμη κι αν αφαιρέσετε μόνες σας το ταμπόν, απευθυνθείτε στον/ στη γυναικολόγο σας, καθώς ενδέχεται να έχει προκληθεί μόλυνση.

 

2 Κακοσμία που θυμίζει μουχλιασμένο ψωμί

Προκαλείται από την υπερανάπτυξη βακτηριδίων υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο, που μπορεί να οφείλεται στη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, σε εγκυμοσύνη, διαβήτη ή επιβεβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα μια έντονη κι απωθητική μόλυνση.  Μπορεί, επιπλέον, να οφείλεται και στη χρήση στενών ρούχων που διατηρούν την υγρασία στο σώμα για πολλή ώρα, όπως είναι τα μαγιό.

Άλλα συμπτώματα: Παχύρευστες, λευκόχρωμες βλέννες και φαγούρα .

 

3 Κακοσμία που θυμίζει ψάρι

Προκαλείται από βακτηριακή κολπίτιδα που αναπτύσσεται όταν τα «καλά» βακτήρια, λόγω μόλυνσης, είναι λιγότερα από τα «κακά». Η οσμή είναι πιο έντονη μετά το σεξ ή κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της περιόδου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σπέρμα και το αίμα της περιόδου έχουν υψηλό pH, προκαλώντας την απελευθέρωση αμίνων, οργανικών ενώσεων που προκαλούν την κακοσμία.

Άλλα συμπτώματα: Λευκές ή υπόλευκες βλεννόδεις εκκρίσεις, πόνος, κάψιμο και φαγούρα.

 

4 Κακοσμία κατά την ούρηση

Ενδέχεται να πρόκειται για ουρολοίμωξη στα νεφρά, στην ουροδόχο κύστη,  στην ουρήθρα ή στους ουρητήρες. Τα πιο κοινά σημεία της λοίμωξης είναι η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα.

Εκτός από τη λοίμωξη, είναι και άλλοι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην οσμή των ούρων, όπως είναι η λήψη αντιβίωσης, βιταμινών ή και η διατροφή.

Άλλα συμπτώματα: Στην περίπτωση λοίμωξης της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστεως, η λοίμωξη συνοδεύεται από κάψιμο, συχνοουρία, πόνο και θολά ή με αίμα ούρα. Αν παρουσιάσετε ναυτία, πόνο χαμηλά στη μέση ή πυρετό, μπορεί να έχετε λοίμωξη στα νεφρά.

 

5: Έντονα γλυκιά οσμή των ούρων

Σε μία τέτοια περίπτωση, ίσως απελευθερώνεται σάκχαρο στα ούρα, πιθανό σημάδι διαβήτη. Ο διαβήτης προκαλείται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι εξαιρετικά υψηλά. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που βοηθάει το σώμα να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη από τις τροφές για να παράγει ενέργεια. Όταν το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη, όπως στην περίπτωση του διαβήτη 1 ή δεν τη χρησιμοποιεί σωστά, όπως στην περίπτωση του διαβήτη 2, μπορεί να αναπτύξετε την ασθένεια.

Άλλα συμπτώματα: Άτομα που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να διψούν πολύ και να ουρούν συχνά, να πάσχουν από συχνές λοιμώξεις να έχουν κακό κυκλοφορικό, αμιχές που δεν θεραπεύονται σωστά και θολή όραση.

 

6: Έντονη κακοσμία του στόματος σα να μην έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας για μέρες

Πιθανότητα πρόκειται για ιγμορίτιδα, φλεγμονή στους ιστούς των κενών σημείων στα κόκκαλα που συνδέονται με τη μύτη. Μπορεί να οφείλεται σε βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη ή σε αλλεργίες.                                 Η αναπνοή σας μυρίζει άσχημα καθώς, μολυσμένες βλέννες από τα ιγμόρειά σας καταλήγουν στο πίσω μέρος του λαιμού σας, από το οποίο περνάει ο αέρας κατά την εκπνοή.

Άλλα συμπτώματα: Έντονη ριική συμφόρεση και πίεση, μειωμένη αίσθηση όσφρησης και βήχας. Ακόμη παχύρευστες και με χρώμα ρινικές βλέννες. Εξαιτίας της πίεσης μπορεί να αναπτύξετε πόνο στο αυτί, στα δόντα ή στο σαγόνι. Ακόμη μπορεί να παρουσιάσετε πυρετό.

 

Ο γιατρός σας σε κάθε περίπτωση ( είτε γυναικολογική, είτε παθολογική) είναι το καταλληλότερο άτομο για να σας κατευθύνει σωστά. Αν διαπιστώσετε πως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, απευθυνεθείτε άμεσα σε αυτόν και ζητήστε τη βοήθειά του.

 

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο lifescript.com.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ