BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Εντοπίστε τα κρυμμένα μικρόβια

Τα πιο βρώμικα σημεία, εντός και εκτός σπιτιού.
04.05.2015

Συνήθως έχουμε υπόψη μας συγκεκριμένα μέρη και αντικείμενα που θεωρούμε βρώμικα κι επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών, υπάρχουν όμως και άλλα, που όσο και αν δεν το φανταζόμαστε, είναι υπαρκτά και απειλητικά για την υγεία. Διαβάστε ποια είναι τα πιο βρώμικα σημεία, εντός και εκτός σπιτιού και προστατευθείτε.

Οδοντόβουρτσα
Σύμφωνα με μελέτη του 2011 η οδοντόβουρτσα (όσο παράξενο κι αν ακούγεται) είναι η τρίτη στη λίστα των πιο βρόμικων σημείων του σπιτιού. Κι αυτό γιατί, όταν ο νιπτήρας βρίσκεται δίπλα στη λεκάνη της τουαλέτας, κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, σταγονίδια γεμάτα μικρόβια πετάγονται πάνω στην εκτεθειμένη οδοντόβουρτσα. Για να προστατευθείτε, κρατήστε τις οδοντόβουρτσες σε ένα ντουλάπι ή φροντίστε να τις καθαρίζετε τακτικά με ζεστό νερό και λίγο απολυμαντικό υγρό.

Κατοικίδια
Τα ζώα και τα παιδιά είναι στενοί φίλοι και είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκολλήσουν. Ωστόσο, τα κατοικίδια μπορούν να μεταφέρουν στα παιδιά βακτήρια, ιούς και παράσιτα μέσω των ακαθαρσιών, του σάλιου ή αν κατά λάθος τα γρατσουνίσουν. Τα παιχνίδια των ζώων και τα μπολ τους αποτελούν πηγή κολοβακτηριδίων – σαλμονέλας και E.coli. Τα παιδιά πρέπει πάντα να πλένουν τα χέρια τους αφού έρθουν σε επαφή με τέτοια αντικείμενα και να αποφεύγουν τα φιλιά με τα ζωάκια τους.

Στον κήπο
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η έκθεση στα βακτήρια του χώματος είναι καλή για τα παιδιά. Ωστόσο, αν στον κήπο βρίσκονται ακαθαρσίες ζώων, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην έρχονται τα παιδιά σε επαφή με αυτές (για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω), ειδικά αν τα παιδιά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια.

Πάτωμα
Αν στο πάτωμα υπάρχουν υπολείμματα τροφών και λίπη, αν είναι βρόμικο από παπούτσια και πατημασιές ζώων και ειδικά αν καλύπτεται από μοκέτες που συγκεντρώνουν σκόνη, τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργίες και κρίσεις άσθματος. Το πάτωμα του μπάνιου θέλει ακόμα περισσότερη προσοχή, καθώς εκεί μπορεί να κρύβονται μύκητες και λειχήνες.

Στάσιμα νερά
Τα πιτσιρίκια λατρεύουν να πλατσουρίζουν στις μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται από τη βροχή . Ωστόσο, σε αυτές μπορεί να αναπτυχθούν μούχλα και βακτήρια ή να είναι εστία κουνουπιών, τα οποία ενδέχεται να μεταφέρουν ασθένειες, όπως είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Μικρόβια στο σχολείο
Οι ψύκτες νερού, οι χώροι εστίασης, τα θρανία και οι υπολογιστές, συγκεντρώνουν αμέτρητα μικρόβια που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Είναι σημαντικό στα σχολεία να υπάρχουν δοχεία με απολυμαντικό υγρό για τα χέρια, και τόσο τα θρανία όσο και τα μέρη των υπολογιστών να απολυμαίνονται τακτικά. Αν δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο σχολείο του μικρού σας, εφοδιάστε το με αντιμικροβιακά μαντιλάκια.

Κρεμάστρες και ντουλάπια
Στα μέρη αυτά συγκεντρώνονται ψείρες, καθώς στοιβάζονται τα ρούχα, τα σκουφάκια και τα καπέλα των παιδιών. Για να αποφεύγεται η εκτεταμένη μετάδοση των ψειρών, πολλά σχολεία στο εξωτερικό (και κάποια ιδιωτικά στην Ελλάδα) έχουν ντουλαπάκια για να αφήνει εκεί τα πράγματά του το κάθε παιδί. Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτό θα έπρεπε να γίνεται σε όλα τα σχολεία, μιας και δεν ζούμε, όμως σε έναν τέτοιο κόσμο, καλό θα ήταν να απολυμαίνετε συχνά αυτά τα αξεσουάρ προοληπτικά.

Παιδικές χαρές και χώροι άθλησης
Εδώ συγκεντρώνονται τα περισσότερα βακτήρια, με πιο επικίνδυνο το MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη). Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου εισέρχεται στον οργανισμό από εκδορές που μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα, αν αυτές έρθουν σε επαφή με κοινές πετσέτες ή με κάποιον άλλον οργανισμό που έχει νοσήσει.

Εμπορικά κέντρα
Ιδιαίτερα τον χειμώνα ή τις περιόδους που πολλές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση, οι «κλειστοί» χώροι, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα συγκεντρώνουν αμέτρητα μικρόβια. Τα πιο βρόμικα σημεία τους είναι οι πλαϊνές λαβές στις κυλιόμενες σκάλες, τα κουμπιά του ασανσέρ, τα ATMs αλλά και τα διάφορα τηλεχειριστήρια σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Προσοχή χρειάζονται, φυσικά, και οι δημόσιες τουαλέτες στα μέρη αυτά, ιδιαίτερα αν δεν καθαρίζονται τακτικά. Φροντίστε να πλένετε όσο πιο συχνά μπορείτε τα χέρια των παιδιών και να έχετε μαζί σας απολυμαντικά μαντηλάκια.

Συχνό πλύσιμο χεριών
Τα παιδιά βάζουν τα χέρια στη μύτη, δαγκώνουν τα νύχια τους, τρίβουν τα μάτια τους με τα χέρια όταν τρέχει και, το χειρότερο, δεν πλένουν τα χέρια τους όσο συχνά θα έπρεπε. Όλα αυτά αποτελούν τον τρόπο για να εισχωρούν τα μικρόβια στον οργανισμό και να προκαλούν μικρές ή μεγαλύτερες ασθένειες στα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να υπενθυμίζουν διαρκώς στα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν τις ιώσεις, αλλά και να τους δείχνουν πώς να τα πλένουν σωστά, τρίβοντάς τα για αρκετή ώρα με ζεστό νερό και σαπούνι, ανάμεσα στα δάχτυλα και μέσα στα νύχια. Τα απολυμαντικά μαντηλάκια που περιέχουν τουλάχιστον 60% οινόπνευμα αποτελούν μία καλή εναλλακτική, αλλά μπορεί να είναι τοξικά αν τα παιδιά βάζουν μετά τα χέρια στο στόμα.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο webmd.com .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ