BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Είναι ασφαλείς οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η σωστή διατροφή δεν είναι πάντα εύκολη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες...
16.10.2014

Η σωστή διατροφή δεν είναι πάντα εύκολη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες που βρίσκονται σε έξαρση μπορούν να οδηγήσουν σε λιγούρες για όλα τα είδη φαγητών και γλυκών.

Καθώς η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών μπορεί να ακούγεται δελεαστικό, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό και για εσάς αλλά και το μωρό σας.

Για τις φορές που θέλετε γλυκό, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σας. Ακολουθεί η λίστα με αυτές που είναι ασφαλείς για κατανάλωση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ζάχαρη

Το πρόβλημα με την ζάχαρη είναι πως είναι πολύ χαμηλή σε διατροφική αξία, ενώ προκαλεί αύξηση βάρους και κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αντικαταστήστε την με μέλι, φρουκτόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη που είναι ασφαλή για κατανάλωση σε περιορισμένες ποσότητες.

Ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι χαμηλή σε θερμίδες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης κιλών. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μετριοπάθεια από τις περισσότερες εγκυμονούσες γυναίκες. Επειδή η ασπαρτάμη διασπάται σε έναν αριθμό μορίων, συμπεριλαμβανομένων της φαινυλαλανίνης, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η ασπαρτάμη, αν έχετε φαινυλκετονουρία, ηπατική νόσο ή υψηλά επίπεδα φαινυλαλανίνης στο αίμα σας.

Σακχαρίνη.

Η σακχαρίνη έχει εγκριθεί για γενική χρήση, αλλά μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να απορροφηθεί από το μωρό. Καμία μελέτη δεν έχει συνδέσει την σακχαρίνη με τον καρκίνο ή με άλλες ασθένειες σε ανθρώπους, αλλά η ασφάλεια του αμφισβητείται.

Σουκραλόζη.

Η σουκραλόζη είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη, κυρίως επειδή προέρχεται από τη ζάχαρη.

Ακεσουλφάμο κάλιο.

Επίσης γνωστή ως ακεσουλφάμη K, Ace Κ, AceK και ACK (K είναι το σύμβολο για το κάλιο), αυτή η γλυκαντική ουσία εγκρίθηκε ως γενική γλυκαντική ουσία (εκτός από το κρέας και τα πουλερικά). Όπως και με άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της χρήσης του. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ACK μπορεί να επηρεάσει την προγεννητική ανάπτυξη, και μια μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι η πρόσληψη της ΑΟΚ από την μητέρα θα μπορούσε να επηρεάσει τις προτιμήσεις σε γλυκά των παιδιών.

Στέβια

Αυτό είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία που είναι πολύ πιο γλυκιά από την ζάχαρη. Έρχεται από τα φύλλα ενός φυτού. Υπάρχουν πολλά αφεψήματα που χρησιμοποιούν αυτό το συστατικό και μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία γυναικών που κυοφορούν.

Καλό θα ήταν για περαιτέρω ερωτήσεις να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από: healthywomen.org

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ