BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Άσκηση και γερά κόκαλα

Η άσκηση είναι ένα ισχυρό φάρμακο για ανθρώπους που πάσχουν από οστεοπόρωση.
16.02.2015

Η άσκηση είναι ένα ισχυρό φάρμακο για ανθρώπους που πάσχουν από οστεοπόρωση. Βοηθά στη μείωση της απώλειας οστεϊκής μάζας και χτίζει ισχυρότερους μυς για υποστήριξη. Το αποτέλεσμα είναι πως κανείς κινδυνεύει λιγότερο από πτώσεις ή κατάγματα. Ωστόσο δεν κάνει κάθε είδος άσκησης. Ιδανικός θα ήταν ο συνδυασμός μυϊκής ενδυνάμωσης και ασκήσεων με βάρη.

Οι ασκήσεις με βάρη φανερώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα πόδια και τα πέλματα υποστηρίζουν το υπόλοιπο σώμα. Καθώς ασκείται πίεση από τη βαρύτητα, τα κόκαλα αναγκάζονται να ανταποκριθούν χτίζοντας περισσότερα κύτταρα. Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν κάθε δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ το σώμα βρίσκεται σε όρθια θέση. Αν υποφέρετε από καλπάζουσα οστεοπόρωση ή είχατε ήδη κάποιο κάταγμα, κάποιες ασκήσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Προτού, λοιπόν, ξεκινήσετε κάποια νέο άθλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Η άρση βαρών ή άσκηση με αντιστάσεις θα χτίσουν ταυτόχρονα γερά κόκαλα και μυϊκή μάζα. Στοχεύστε στην εκγύμναση κάιε μεγάλης μυϊκής ομάδας δύο φορές τν εβδομάδα με τουλάχιστον μία μέρα ανάπαυσης στο ενδιάμεσο διάστημα. Αν είστε πρωτάρηδες με την άρση βαρών συζητήστε το με τον γιατρό σας και γυμναστείτε με την επίβλεψη προσωπικού γυμναστή για να μάθετε τον σωστό τρόπο εκγύμνασης.

Ο χορός είναι ένας ιδανικός τρόπος εκγύμνασης. Αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και σας κρατάει σε εγρήγορση, ενδυναμώνοντας την καρδιά, τους μυς και τα κόκαλα. Μιας και πρέπει να θυμάστε ένα πλούσιο βηματολόγιο και πολλούς χορευτικούς συνδυασμούς, ο χορός είναι μία πολύ καλή μορφή γυμναστικής και για τον εγκέφαλο.

Το έντονο περπάτημα προσφέρει σημαντικά στην ενδυνάμωση των οστών. Τρεις σύντομοι περίπατοι την ημέρα είναι τόσο ευεργετικοί όσο και ένας μεγάλος. Το ζωηρό περπάτημα είναι επίσης ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Αν ανησυχείτε για κάποια πιθανή πτώση λόγω ρωγμών ή ανωμαλιών στο πεζοδρόμιο, μία καλή εναλλακτική λύση είναι ο διάδρομος γυμναστικής.

Η έντονη αερόβια άσκηση θα ενδυναμώσει τα οστά που είναι σε θέση να διαχειριστούν τη δύναμη. Η αερόβια άσκηση μικρότερης έντασης είναι ασφαλεστερη ως επιλογή για όσους υποφέρουν από καλπάζουσα οστεοπόρωση. Τέλος, η αερόβια άσκηση που έχει μηδενική ένταση, όπως το αερόμπικ στο νερό, είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν ήδη υποστεί κάταγμα.

Η γιόγκα αυξάνει την ευλυγισία του σώματος, την ικανότητα του ατόμου για  ισορροπία και ενδυναμώνει τα κόκαλα. Ωστόσο μη γελιέστε από την «ευγενική» φύση της γιόγκα. Ορισμένες στάσεις της γυμναστικής αυτής, ειδικά οι πρόσθιες επικύψεις, μπορεί να μην είναι ασφαλείς για πάσχοντες από οστεοπόρωση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φυσιοθεραπευτή σας για την περίπτωση που πρέπει να αποφύγετε κάποιες στάσεις.

Στοχεύστε σε 30 λεπτά άσκησης κάθε φορά- μπορείτε να μοιράσετε τον χρόνο σε διαστήματα 10 ή 15 λεπτών. Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα προσθέστε ασκήσεις με βάρη. Μην αμελείτε την διαδικασία της αποθεραπείας μετά από κάθε άσκηση.

Κάντε ένα επιπλέον δώρο στον εαυτό σας, κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Όποτε είναι δυνατόν, αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε, επιλέξτε εκείνο το σημείο για παρκάρισμα που είναι πιο μακριά από εκεί που θέλετε να πάτε και προτιμήστε τα σκαλιά από το ασανσέρ. Για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τις ασκήσεις που είναι ασφαλείς για την περίπτωσή σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο webmd.com.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ