BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Αγαπημένα αδελφάκια. Γίνεται;

Είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προωθήσουν τη θετικότητα στις σχέσεις μεταξύ αδελφών.
09.04.2015

 

Φαίνεται πως είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προωθήσουν τη θετικότητα στις σχέσεις μεταξύ αδελφών, ακόμα και στην περίπτωση ενός παρορμητικού νηπίου. Ένα παιδί στην ηλικία των 2 ετών μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει για τον σεβασμό που οφείλει να έχει απέναντι στα συναισθήματα των άλλων και να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει καλή σχέση με τα μεγαλύτερα αδέλφια του.

 

Διδάξτε καλούς τρόπους συμπεριφοράς

Ενώ πολλοί γονείς παρασύρονται και δικαιολογούν το μικρό τους παιδί για την έλλειψη καλών τρόπων που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του, η προσέγγισή τους αυτή συχνά γυρνάει μπούμερανγκ. Το παιδί πιστεύει πως είναι ελεύθερο να φέρεται όπως θέλει και το μεγαλύτερο παιδί ζηλεύει και λειτουργεί εκδικητικά. Αντί να παραβλέπεται η κακή συμπεριφορά του παιδιού, είναι προτιμότερο να καθοδηγείται προς την κατεύθυνση της ευγένιας και τον σεβασμό. Υπενθυμίστε του ευγενικά να μην αρπάζει τα παιχνίδια από τα χέρια των αδελφών του την ώρα που παίζουν με αυτά. Ακόμα και αν δεν δείξει να κατανοεί πλήρως όσα λέτε, θα καταλάβει από τον τόνο της φωνής ότι θέτετε κάποια όρια, ενώ η ηρεμία σας θα κατευνάσει τα πνεύματα.

Ομαδική (συν)εργασία

Μιας και τα αδέλφια συχνά λειτουργούν ανταγωνιστικά προκειμένου να κερδίσουν την προσοχή των γονιών τους, είναι καλό οι γονείς να τα βάζουν να συνεργάζονται από κοινού για έναν σκοπό. Κάθετί που κάνει το νήπιο να αισθάνεται πως υπολογίζεται σε μία ομάδα ή σχέση και το μεγαλύτερο αδελφάκι πως είναι υπεύθυνο και ικανό, αυτομάτως χτίζει αδελφικούς δεσμούς. Κάθε φορά που το μικρό χρειάζεται βοήθεια, είναι καλό να παραπέμπεται στο μεγαλύτερο παιδί, συνοδεύοντας την προτροπή με επαινετικά λόγια για αυτό. Έτσι το μικρότερο παιδί νιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο μεγαλύτερο, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό του. Επαινέστε κάθε κοινό τους κατόρθωμα, προωθώντας έτσι την ομαδική εργασία μεταξύ τους.

Μην στοχεύετε στην ισότητα

Επειδή θέλετε να είστε δίκαιοι ως γονείς, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να συμπεριφέρεστε το ίδιο σε όλα τα παιδιά σας. Το μεγαλύτερο παιδί έχει διαφορετικές ικανότητες, ανάγκες και απαιτήσεις από το νήπιο της οικογένειας. Αντισταθείτε στην παρόρμηση που νιώθετε να επιτρέψετε στο μικρότερο παιδί να παίξει με το σκούτερ του μεγαλύτερου/ης  αδελφού/ής του ή να κοιμηθεί αργότερα από την καθορισμένη ώρα για αυτό. Αντ’αυτού, καθιερώστε μία ιδιαίτερη ώρα της ημέρας, όταν το μεγαλύτερο παιδί θα λείπει στο σχολείο, για να διαβάσετε κάποια ιστορία μαζί, κάνοντάς το έτσι να αισθάνεται ξεχωριστό.

Σεβαστείτε τα δικαιώματά τους

Πιέζοντας το νήπιό σας να μοιραστεί τα αγαπημένα του αντικείμενα, μπορεί να υπονομεύσετε τα συναισθήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχει και να το κάνετε να δυσανασχετίσει με τα αδέλφια του. Αφήστε να εκδηλωθεί με ασφαλή κι ελεγχόμενο από εσάς τρόπο η κτητικότητά τους. Ζητήστε από τα παιδιά να βάλουν σε καλαθάκια τα αποκλειστικά δικά τους παιχνίδια, αυτά που δεν μοιράζονται με κανέναν ή να ορίσουν τον προσωπικό τους χώρο όπου θα παίζουν. Δίνοντάς τους λίγο έλεγχο θα τα βοηθήσει να αισθανθούν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους, ενώ θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους.

Παίζουμε μαζί

Βρείτε δραστηριότητες που επιτρέπουν στο νήπιό σας να παίξει ισόνομα με το μεγαλύτερο παιδί σας. Επιβλέψτε τα διακριτικά όσο παίζουν για να βεβαιωθείτε πως η ατμόσφαιρα παραμένει φιλική και για να επέμβετε όποτε οξυνθούν τα πνεύματα. Λέγεται πως με αυτόν τον τρόπο δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να καταλάβουν μόνα τους πώς γίνονται κάποια πράγματα, ενώ η μεταξύ τους αλληλεπίδραση θα θέσει τα θεμέλια μιας βαθιάς και μακροχρόνιας σχέσης αγάπης.

 

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο parents.com .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ