BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

5 Στάσεις της γιόγκα για καταπολέμηση του άγχους

Το άγχος μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην καθημερινότητά σας, που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πως δεν έχετε έλεγχο των καταστάσεων και της ζωής σας συνολικά.
04.09.2015

Το άγχος μπορεί να είναι ένας πολύ σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην καθημερινότητά σας, που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πως δεν έχετε έλεγχο των καταστάσεων και της ζωής σας συνολικά.

Τις περισσότερες φορές, όσοι προσπαθούν να καταπολεμήσουν το άγχος τους καταφεύγουν σε φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ο έλεγχος της κατάστασής τους είναι στα χέρια τους και πως εξαρτάται από εκείνους το πώς θα το αντιμετωπίσουν. Επίσης το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και δεν θα πρέπει να το αφήσουμε να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που του αρμόζουν.

Οι στάσεις της γιόγκα που ακολουθούν, θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε στην προκείμενη στιγμή και να καταπολεμήσετε το άγχος σας. Είναι σχετικά απλές και μπορούν να γίνουν παντού αρκεί να  υπάρχει θέληση και επιμονή.

Η στάση του παιδιού (Balasana)

8-childs-pose

Η στάση του παιδιού είναι η γνωστή ως η στάση της ξεκούρασης. Βοηθάει στην απελευθέρωση του άγχους, της έντασης στον αυχένα, στην πλάτη και στους ώμους,  και στην αναδιάρθρωση μετά από πιο δύσκολες στάσεις κατά την διάρκεια της πρακτικής σας. Η σταθερή αναπνοή σε αυτήν την στάση είναι πολύ σημαντική και βοηθάει στην ηρεμία των νεύρων.

Αρχίστε στα τέσσερα και ακουμπήστε τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών. Τα χέρια σας θα πρέπει να βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους ώμους σας και τα γόνατά σας θα πρέπει να είναι στο άνοιγμα της λεκάνης. Καθίστε με λυγισμένα τα πόδια και τα χέρια σας μπροστά, με τα δάχτυλα ανοιχτά. Προσπαθήστε η λεκάνη σας να ακουμπάει τα πόδια.

Η στάση του δέντρου (Vrikasana)

Woman-Doing-Tree-Pose_1

 

Η στάση του δέντρου είναι πάρα πολύ βασική στην καταπολέμηση του άγχους. Βοηθάει στην συγκέντρωση, στην εστίαση και στο να κάνει το μυαλό να απομακρύνεται από αυτά που του προκαλούν άγχος.

Σταθείτε όρθιοι με τα πόδια σας στο άνοιγμα των ώμων σας. Βάλτε το βάρος σας στο δεξί σας πόδι. Λυγίστε το αριστερό σας πόδι και τοποθετήστε το στην εσωτερική μεριά είτε πάνω από το γόνατό σας, είτε από κάτω, με τα δάχτυλα να κοιτάνε το πάτωμα. Πατήστε καλά το πέλμα του αριστερού σας ποδιού στο εσωτερικό μέρος του δεξιού σας ποδιού, το οποίο θα πρέπει να είναι σφιγμένο. Τοποθετήστε τα χέρια σας σε στάση προσευχής, με τους αντίχειρές σας να δείχνουν την καρδιά. Έχετε το βλέμμα σας μπροστά. Κρατήστε για τρεις αναπνοές και αλλάξτε μεριά.

Πολεμιστής 3(VirabhadrasanaIII)

c74fe52885fab4cb_warrior-3-2200.preview

Η στάση Πολεμιστής 3 είναι η κατάλληλή για ενδυνάμωση και ισορροπία, ενώ βοηθάει στην βελτίωση της πέψης. Η σωστή πέψη είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του άγχους, καθώς πρόσφατες έρευνες έχουν βρει μια σύνδεση ανάμεσα στα δυο.

Ο Πολεμιστής 3 μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στο να ηρεμήσετε με το να αλλάξετε τις αρνητικές σας σκέψεις.

Headstand (Sirsasana)

bound_0

 

Αυτή η στάση είναι από τις πιο ωραίες στάσεις αλλά η πραγματικότητα είναι, ότι είναι αρκετά δύσκολη και χρειάζεται καθοδήγηση. Αντιστρέφει την ροή του αίματος στο κεφάλι σας και σας ηρεμεί από όλες τις έγνοιες αφού στρέφει την προσοχή σας αποκλειστικά στην ισορροπία σας και την αναπνοή σας.

Ξεκινήστε στα χέρια και στα γόνατα σας, κρατώντας τους αγκώνες σας στο άνοιγμα των ώμων. Δέστε τα χέρια σας σε τρίγωνο και ακουμπήστε τα μικρά δαχτυλάκια στο πάτωμα. Τοποθετήστε την κορυφή του κεφαλιού σας στο πάτωμα, μέσα στα χέρια σας. Σηκώστε τους γοφούς σας ψηλά, ακουμπώντας στις άκρες των δαχτύλων σας και περπατήστε αργά τα πόδια σας προς τα χέρια σας. Σφίξτε καλά τους μύες της κοιλιάς και σηκώστε σιγά σιγά το ένα πόδι από το πάτωμα. Μετά σηκώστε αργά το δεύτερο πόδι.

Μπορείτε αρχικά να εξασκηθείτε κοντά σε τοίχο για ασφάλεια. Να θυμάστε να έχετε το βλέμμα σας κάπου σταθερά και να κρατήσετε την  στάση για 5-6 αναπνοές.

Κατεβάστε σιγά σιγά τα πόδια σας και ξεκουραστείτε στην στάση του παιδιού για τρεις αναπνοές.

Πόδια στον τοίχο(ViparitaKarani)

W 18647-20

Αυτή η στάση είναι σίγουρα πολύ ξεκούραστη και ανακουφίζει πόνους στην μέση και συμπτώματα άγχους. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να βάλετε μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι στην πλάτη σας.

Ξαπλώστε κάθετα στον τοίχο με την ουρά σας όσο κοντά γίνεται στον τοίχο. Ανεβάστε τα πόδια σας στον τοίχο και μεταφέρετε τον κορμό σας ακόμα πιο κοντά, μέχρι οι γλουτοί σας να ακουμπάνε τον τοίχο. Μείνετε στην στάση για δέκα περίπου λεπτά, με κλειστά τα μάτια, συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από: mindbodygreen.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ