BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Δωρεάν τεστ Παπ σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» θα προσφέρει δωρεάν σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, γυναικολογική εξέταση, εξέταση μαστού και εξέταση κατά Παπανικολάου από το εξειδικευμένο προσωπικό της Β´ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών...
23.09.2014

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αρεταίειο» θα προσφέρει δωρεάν σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες, γυναικολογική εξέταση, εξέταση μαστού και εξέταση κατά Παπανικολάου  από το εξειδικευμένο προσωπικό της Β´ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, 2014 και ώρα 08.00-13.00.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα η κλινική σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας. Εκκλησιαστικό Ίδρυμα της ΙΑΑ, και το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας οργανώνουν συνέντευξη τύπου μεταξύ 11.00 έως 12.00, και ομιλία προς το κοινό. Θα παρουσιαστούν οδηγίες που διασφαλίζουν την υγεία των γυναικών και πρωτοβουλίες που βοηθούν τις γυναίκες να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας με χαμηλό κόστος, ένα από τα ζητούμενα της εποχής μας. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά γυναικολογικά ιατρεία, οι εμβολιασμοί, ο προγεννητικός έλεγχος, η ενίσχυση του μητρικού θηλασμού, καθώς και η αντισύλληψη είναι μερικά από τα θέματα όπου κάθε γυναίκα, αλλά και συνολικά η κάθε οικογένεια, θα πρέπει να ενημερωθεί.

«Η πρόληψη αποτρέπει την εμφάνιση γυναικολογικών προβλημάτων», δήλωσε ο Διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς. «Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες σχετικά με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και τις πρόσφατες ιατρικές οδηγίες με στόχο την επίτευξη της καλής υγείας που χρειάζονται».

Ορισμένες Ελληνίδες δεν έχουν την προληπτική ιατρική φροντίδα που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιείς, να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνιση μιας νόσου, να ζήσουν καλά και να αποδώσουν στην ζωή τους. Ωστόσο με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις απαιτείται όλες οι γυναίκες να ακολουθούν προγράμματα πρόληψης και το σύστημα υγείας της χώρας μας να καλύπτει εξετάσεις που εστιάζουν σε υπηρεσίες πρόληψης, όπως: η εξέταση κατά Παπανικολάου, η ψηφιακή μαστογραφία, κλπ. Επιπλέον με την αύξηση των Ελληνίδων που έχουν πρόσβαση στην προληπτική ιατρική φροντίδα θα μειωθεί και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας.

Στη συνέντευξη  θα παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι νεότερες εξελίξεις με βάση πρόσφατες ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν, ενθαρρύνοντας έτσι τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών πρόληψης, ενώ θα απαντηθούν με απλό τρόπο ερωτήματα από τους ειδικούς όπως:

 • Η οικονομική κρίση και η υγεία της γυναίκας –μητέρας
 • Πρέπει να γίνεται εξέταση κατά Παπανικολάου (testPap), γυναικολογική εξέταση κονδυλώματα (HPV), εμβολιασμοί, εξέταση για ταυτοποίηση ιών των κονδυλωμάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας;
 • Πόσο συχνά μια γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της;
 • Υπάρχει προληπτική εξέταση για διαβήτη (αυξημένο σάκχαρο) στην εγκυμοσύνη;
 • Μέθοδοι αντισύλληψης και παροχή συμβουλών αντισύλληψης. Κοινοί μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη.
 • Πόσες φορές μια έγκυος πρέπει να επισκέπτεται τον Μαιευτήρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;
 • Υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις για αποκλεισμό σοβαρών θεμάτων υγείας του εμβρύου στην εγκυμοσύνη;
 • Πως μπορούν να προληφθούν τα κατάγματα σε μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση;
 • Οι διαγνωστικές επεμβάσεις της κύησης στο …μικροσκόπιο: εξέταση με λήψη τροφοβλάστης, αμνιοπαρακέντηση ή άλλες επιλογές;
 • Συμβουλευτική σε έφηβες και γυναίκες για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Υποστήριξη μητρικού θηλασμού και παροχή συμβουλών.
 • Ενδοοικογενειακή βία: συμβουλευτική και παραπομπή.
 • Από ποια ηλικία πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;

Η λήψη ειδικών μέτρων πρόληψης πρέπει να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες υγείας των γυναικών και να βοηθά στη διατήρηση της υγείας της γυναίκας. Αναλυτικότερα ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν συμπεριλαμβάνονται οι εξής διαδραστικές παρουσιάσεις:

 • Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου. Εμβολιασμοί.
 • Εφηβεία – αντισύλληψη – προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Κύηση και τοκετός.
 • Υπογονιμότητα- εξωσωματική γονιμοποίηση.
 • Διαγνωστικές επεμβατικές εξετάσεις στην εγκυμοσύνη για έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας και όχι μόνο…
 • Κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση – οστεοπόρωση.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για την προστασία της υγείας της γυναίκας και απευθύνεται στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αλλά και στα παιδιά μας, τα οποία από νωρίς πρέπει να γνωρίζουν θέματα αγωγής υγείας και διαφυλικών σχέσεων.

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ