BETA VERSION
Connect: Facebook Twitter

Η επίδραση της παχυσαρκίας στη γονιμότητα

Eυθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα αυξημένα επίπεδα υπογονιμότητας.
02.06.2015

Η παχυσαρκία επιδρά με αρνητικό τρόπο πολυεπίπεδα στην υγεία μας, όπως όλοι γνωρίζουμε, αγνοούμε όμως πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα αυξημένα επίπεδα υπογονιμότητας. Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει παρά την παρέλευση ενός έτους ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.  Η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση τροφίμων τύπου «junkfood», το κάπνισμα και ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι κάποια από τα αίτια που έχουν οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία προκαλεί ορμονικές διαταραχές και προβλήματα ωορρηξίας στις γυναίκες, ενώ επηρεάζει δραματικά την γονιμότητά τους. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που αδυνατούν να συλλάβουν πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, το οποίο επίσης συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και άλλες ανωμαλίες του μεταβολισμού. Παρότι ήταν γνωστό πως η παχυσαρκία συμβάλλει σε προβλήματα ωορρηξίας, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως επηρεάζει αρνητικά ακόμη και γυναίκες που έχουν φυσιολογική ωορρηξία. Στις παχύσαρκες γυναίκες, το λίπος συγκεντρώνεται στην κοιλιά, προκαλώντας την παραγωγή ανδρογόνων από τον οργανισμό. Αυτές οι ανδρικές ορμόνες εμποδίζουν την ωρίμανση των ωοθηλακίων και συμβάλλουν στην ανωορρηξία ( την αποτυχία απελευθέρωσης νέου ωαρίου από τις ωοθήκες). Έχει, επίσης, παρατηρηθεί πως η ορμόνη λεπτίνη, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της όρεξης, εμπλέκεται στις ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία, ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως επηρεάζει αρνητικά μόνο τη γυναικεία γονιμότητα, καθώς επηρεάζει και τους άνδρες, προκαλώντας  μείωση της λίμπιντο, στυτική δυσλειτουργία και σπέρμα χαμηλής  ποιότητας.

Ανησυχία προκαλεί όχι μόνο το γεγονός πως η παχυσαρκία μειώνει τη γονιμότητα, αλλά και ότι εκθέτει μητέρα και βρέφος σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της κύησης και μετά τη γέννα. Η μητέρα αντιμετωπίζει επιπλοκές όπως διαβήτη κύησης, υπέρταση,πιθανότητες  αποβολής, προεκλαμψία, πήξη του αίματος, λοιμώξεις, ανάγκη για καισαρική και την πιθανότητα θνησιγένειας. Τα μωρά που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα παιδιά και παχύσαρκοι ενήλικες σε σχέση με τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες κανονικού βάρους και να παρουσιάσουν και άλλα προβλήματα υγείας.

Γυναίκες που είναι παχύσαρκες και αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας θα πρέπει να θέσουν ως αρχικό τους στόχο την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, προτού ακολουθήσουν φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες για τη σύλληψη εμβρύου. Ειδικά αν είναι άνω των 35 ετών δεν θα πρέπει να αφήνουν τον χρόνο να περνάει, καθώς όσο μεγαλώνουν,  η ποιότητα των ωαρίων τους μειώνεται και η σύλληψη καθίσταται ακόμα δυσκολότερη. Τα καλά νέα είναι πως ακόμα και η απώλεια ενός  5-10% του συνολικού σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες μίας επιτυχούς σύλληψης. Οι αλλαγές που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής παραμένουν απλές και πιθανότατα η πιο αποτελεσματική λύση για την υπογονιμότητα να σχετίζεται με την παχυσαρκία. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά. Το ζευγάρι θα πρέπει να επιδιώξει να ακολουθήσει μία πειθαρχημένη ζωή και υγιεινή διατροφή με λιγότερη ζάχαρη, αλάτι και λίπη. Θα πρέπει να καταναλώνεται άφθονο νερό ημερησίως (περί τα 2 λίτρα) σε συνδυασμό με πολλά λαχανικά και φρούτα. Η καθημερινή άσκηση μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με την καθιέρωση μεγάλων περιπάτων. ΄Ετσι καθιερώνεται ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής και ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Η απώλεια βάρους βελτιώνει την αναπαραγωγική ικανότητα με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβάνοντας αλλαγές σε ενδοκρινολογικές παραμέτρους, στον μεταβολισμό, στην ποιότητα της μάζας των ιστών, ακόμα και βελτιώσεις στην αυτοπεποίθηση του ατόμου. Παχύσαρκες γυναίκες που χάνουν ένα σοβαρό ποσοστό βάρους βελτιώνουν την κανονικότητα της εμμήνου ρύσεως, της ωορρηξίας, τα επίπεδα ορμονών τους και τα ποσοστά για μία επιτυχή εγκυμοσύνη.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τον ιστότοπο womenshealth.com .

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ